8 veelgemaakte fouten bij mondverzorging en hoe je ze voorkomt
Kies uw vestiging
Kies uw vestiging
Veel mensen maken onbewust fouten in hun mondverzorging. Misschien denkt u wel: “Ik poets toch elke dag, dus ik doe het goed.” Maar zelfs kleine, onbewuste foutjes kunnen grote gevolgen hebben voor uw gebit. Welke foutjes dit zijn en hoe u ze voorkomt delen we graag met u. Goede mondzorg is namelijk niet alleen belangrijk voor een stralende glimlach, maar ook voor uw algehele gezondheid.
Veel mensen denken dat hard poetsen beter is voor hun gebit, maar het tegenovergestelde is waar! Te hard poetsen kan leiden tot beschadiging van het tandvlees en het tandglazuur. Dit kan op de lange termijn zorgen voor terugtrekkend tandvlees, gevoeligheden en zelfs tandbederf. Het belangrijkste is niet de kracht die u uitoefent, maar de techniek. Gebruik een zachte tandenborstel en maak kleine, ronddraaiende bewegingen in plaats van te schrobben. Dit zorgt ervoor dat u tandplak effectief verwijdert zonder uw tanden te beschadigen.
Het is geen geheim dat we allemaal wel eens korter dan twee minuten tandenpoetsen. Het kan verleidelijk zijn om het snel af te raffelen, vooral als u haast heeft, maar twee minuten poetsen is echt het minimum. Als u minder dan twee minuten poetst, is de kans groot dat u niet al het tandplak verwijdert, vooral op de lastig bereikbare plekken.
Het goede nieuws? Er zijn slimme manieren om ervoor te zorgen dat u de juiste tijd besteedt aan uw mondverzorging. Een elektrische tandenborstel met een ingebouwde timer kan een handige herinnering zijn. Of zet gewoon even een timer op uw telefoon, het maakt het veel makkelijker om die twee minuten vol te houden.
Na een heerlijke maaltijd is het verleidelijk om meteen u tanden te poetsen, maar eigenlijk is het beter om even te wachten. Waarom? Na het eten of drinken, vooral na iets zuur zoals sinaasappelsap of frisdrank, is het tandglazuur tijdelijk zachter. Poetsen direct na een maaltijd kan het glazuur beschadigen, omdat de harde borstelharen over het zachtere glazuur schuren.
Wat kunt u beter doen? Wacht minstens 30 minuten na het eten of drinken voordat u poetst. In de tussentijd kunt u uw mond spoelen met water om de zuurgraad te neutraliseren. Zo blijft uw tandglazuur intact en voorkomt u onnodige schade.
Een oude, versleten tandenborstel kan een van de grootste boosdoeners zijn voor uw mondgezondheid. Na een tijdje worden de haartjes van de borstel stroef en verliest deze zijn effectiviteit. Een versleten borstel verwijdert veel minder tandplak en kan zelfs uw tandvlees irriteren. Dus als u merkt dat de haartjes van uw borstel uit elkaar staan, is het tijd voor een nieuwe!
Ook is het belangrijk om de juiste tandenborstel te kiezen voor uw mondbehoeften. Een zachte borstel is vaak het beste, omdat deze het tandvlees niet beschadigt. Als u een elektrische tandenborstel gebruikt, is het belangrijk dat u de opzetborstel ook regelmatig vervangt.
Hoe kies ik de juiste tandenborstel?
Wist u dat maar liefst 40% van het tandoppervlak niet bereikt wordt met alleen een tandenborstel? Dat geldt voor de ruimtes tussen uw tanden, waar tandplak en etensresten zich makkelijk kunnen ophopen. Daarom geven tandartsen u zo vaak het advies om dagelijks te flossen, ragen of stoken. Dit zijn eenvoudige manieren om deze plekken goed schoon te houden. Flossdraad is ideaal voor de meeste mensen, maar als de ruimtes tussen uw tanden groter zijn, kunnen tandenstokers of ragers beter werken.
Veel mensen richten zich voornamelijk op hun tanden, maar het tandvlees en de tong verdienen ook de nodige aandacht. Het tandvlees is vaak de eerste plek waar problemen zich voordoen, zoals ontstekingen of bloedingen, die vaak het gevolg zijn van onvoldoende reiniging. Door te hard te poetsen of niet goed te poetsen bij de tandvleesrand, kunnen bacteriën zich daar ophopen, wat leidt tot tandvleesontstekingen.
Ook de tong is een belangrijke bron van bacteriën die mondgeur kunnen veroorzaken. Bacteriën blijven zich daar gemakkelijk ophopen, zelfs als u regelmatig poetst. Het is dus belangrijk dat u uw tong regelmatig schoonmaakt, bijvoorbeeld met een tongschraper of de achterkant van uw tandenborstel.
Na het tandenpoetsen is het verleidelijk om je mond te spoelen met water of iets anders om de smaak van de tandpasta te verwijderen, maar dat is eigenlijk niet goed voor uw gebit. Wanneer u direct na het poetsen drinkt, spoelt u namelijk het fluoride uit de tandpasta weg, wat het beschermende effect op uw tanden vermindert. Fluoride helpt namelijk om het glazuur te versterken en gaatjes te voorkomen.
Wat kunt u beter doen? Wacht minstens 30 minuten na het poetsen voordat u drinkt. Zo krijgt het fluoride de tijd om zijn werk te doen en blijft uw gebit optimaal beschermd.
Niet iedereen is een even grote fan van de tandarts. Het kan makkelijk zijn om een bezoek uit te stellen als u geen klachten heeft, maar dit is niet verstandig. Een gebitsprobleem is namelijk niet altijd direct merkbaar. Gaatjes, beginnende tandvleesontstekingen of zelfs tandsteen kunnen zich ongemerkt ontwikkelen zonder dat u pijn voelt of iets ziet. Tijdens een periodieke controle controleren we uw gebit, zodat we problemen vroegtijdig kunnen signaleren en behandelen. Plan dus elke zes maanden een controle in, zelfs als uw gebit er gezond uitziet.
Heeft u een vraag over veelgemaakte fouten bij mondverzorging of wilt u persoonlijke tips? Neem dan contact met ons op via 020 675 13 89 of maak een afspraak bij onze mondhygiëniste in Amsterdam-West of –Zuid. We helpen u graag verder!
Meld u direct aan in een van onze moderne tandartspraktijken in Amsterdam. Om een stralend gebit te creëren of om het te behouden, maken wij in overleg met u een behandelplan op maat.