Klantwaarderingen:

Tandenknarsen: oorzaken en gevolgen

30 September, 2021 09:49

U heeft er vast wel eens van gehoord, mensen die in hun slaap tandenknarsen. Een op de drie Nederlanders heeft hier last van. Maar wat is tandenknarsen, wat is de oorzaak, wat zijn de gevolgen en hoe zorgt u ervoor dat uw gebit er niet onder lijdt? We vertellen u er graag alles over.

Bruxisme

Bruxisme is de verzamelnaam voor tandenknarsen en kaakklemmen. Wist u dat tandenknarsen een van de meest voorkomende parasomnieën in Nederland is? Veel mensen hebben vaak niet door dat ze tandenknarsen tijdens hun slaap. Ze worden erop gewezen door hun partner of worden wakker met bijvoorbeeld pijn in de mond.

Het verschil tussen tandenknarsen en kaakklemmen

Het verschil tussen tandenknarsen en kaakklemmen is vaak niet helemaal duidelijk. Tandenknarsen en kaakklemmen zijn allebei vormen van bruxisme, maar beide vormen zijn wel degelijk verschillend van elkaar. Hieronder lichten we beide vormen toe:

Wat is tandenknarsen?

We spreken over tandenknarsen wanneer de tanden en kiezen over elkaar schuiven tijdens het slapen. In sommige gevallen ontstaat hierdoor een schurend of knarsend geluid.

Wat is kaakklemmen?

We spreken van kaakklemmen wanneer u uw kaken stevig op elkaar klemt, zonder dat deze over elkaar heen schuiven. In tegenstelling tot tandenknarsen komt kaakklemmen zowel ’s nachts als overdag voor. Wanneer u uw kaken voor een langere periode lang op elkaar klemt en uw kaak daarna ontspant, kan dit een beurs gevoel veroorzaken. In sommige gevallen is een lichte kiespijn het gevolg van langdurig kaakklemmen.

Wat is de oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen?

Wat de exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen precies is, is moeilijk te achterhalen. Inmiddels weten we wel dat bruxisme meestal voorkomt wanneer iemand veel stress of angst ervaart of slaapproblemen heeft. Daarnaast weten we dat de volgende oorzaken in sommige gevallen gekoppeld kunnen worden aan bruxisme:

  • Erfelijke factoren
  • Alcohol of roken
  • Ziektes van het zenuwstelsel
  • Medicijngebruik zoals Prozac

Wat zijn de gevolgen van bruxisme?

Gelukkig is tandenknarsen en kaakklemmen in de meeste gevallen onschuldig. Wanneer u echter een langere periode last heeft van bruxisme, kan het vervelende klachten opleveren. Zo kan bruxisme op de lange termijn kaakpijn en gebitsslijtage veroorzaken. Andere klachten die gepaard kunnen gaan met tandenknarsen en kaakklemmen zijn:

  • Kaakpijn
  • Hoofdpijn
  • Pijn in de mond
  • Pijn aan de oren, nek en schouders
  • Breuk van de vullingen
  • Vergroting van de kaakspieren

Herkent u bovengenoemde klachten of heeft u partner u wel eens gewezen op het feit dat u ’s nachts tandenknarst? Wacht dan niet te lang met het maken van een afspraak. Onze tandartsen controleren uw gebit en bespreken uw klachten met u. Samen zoeken we naar een passende oplossing.

Wat kan ik zelf doen tegen tandenknarsen of kaakklemmen?

Tandenknarsen en kaakklemmen zorgen zoals gezegd op de lange termijn gebitsslijtage. Om dit te voorkomen kunt u:

  • 's Nachts een op maat gemaakte bitje dragen
  • Stress verminderen door voldoende rust te nemen

Contact opnemen met iSmile Tandartspraktijk

Heeft u last van tandenknarsen of merkt u dat u uw kaken op elkaar klemt? Maak dan een afspraak in een van onze vestigingen in Amsterdam. Samen met u bespreken we uw situatie en zorgen we ervoor dat gebitsslijtage beperkt kan worden. Onze vestiging in Amsterdam West is bereikbaar via 020 218 4257 en info@ismile-tandartspraktijk.nl. Voor onze vestiging in Amsterdam Zuid neemt u contact op via 020 675 1389 en lutmastraat@ismile-tandartspraktijk.nl.

© Copyright Ismile-tandartspraktijk.nl 2024 | Sitemap | Contact