Klantwaarderingen:

Alles over tandenpoetsen

15 Maart, 2022 09:02

Waarschijnlijk had u er als kind een hekel aan en (hopelijk) is het inmiddels onderdeel van uw dagelijkse routine: tandenpoetsen. Zoals u weet is een goede mondhygiëne belangrijk. Om u hierin te ondersteunen, geven we antwoord op de meestgestelde vragen over tandenpoetsen. Zo vindt u hier het antwoord op vragen als: waarom is tandenpoetsen belangrijk, wanneer moet ik mijn tanden poetsen en hoe moet ik mijn tanden poetsen?

Waarom is tandenpoetsen belangrijk?

Veel mensen poetsen hun tanden voor witte tanden of om een slechte adem of gaatjes te voorkomen. Naast deze argumenten is er nog een erg belangrijke reden om uw tanden goed te poetsen. Een ongezond gebit verhoogt namelijk het risico op vervelende ziektes.

Wanneer moet ik mijn tanden poetsen?

Poets uw tanden twee keer per dag, direct voor en na het slapen. Wanneer u slaapt, produceert u minder speeksel. Dit maakt de kans op ontstekingen groter. Daarom is het belangrijk om met een schoon gebit te gaan slapen. Verwijder vervolgens ’s ochtends de bacteriën die ’s nachts op uw gebit zijn gegroeid en doe dit nog voor het ontbijt. Het ontbijt verhoogt namelijk de zuurwaarde in uw mond. Wanneer u met een verhoogde zuurwaarde poetst, dan poetst u het zuur dieper uw tanden in.

Hoe moet ik mijn tanden poetsen?

Houd uw tandenborstel in een hoek van 45 graden en begin met poetsen aan de binnenkant van uw gebit. Vervolgens is de buitenkant van uw gebit aan de beurt en u eindigt met het afwerken van de bovenkant. Maak korte bewegingen en zet niet te veel druk. Houd als richtlijn aan om uw tanden 2 minuten lang te poetsen. Wanneer u klaar bent met poetsen, reinig dan de ruimte tussen uw tanden. Dit kan met ragers, tandenstokers of flosdraad.

Welke tandenborstel kan ik het beste gebruiken?

We adviseren om gebruik te maken van een elektrische tandenborstel. De elektrische tandenborstel maakt vaak meer poetsbewegingen dan u met een handtandenborstel maakt. Daarbij komt u met de elektrische variant makkelijker bij uw achterste kiezen. Let erop dat u regelmatig uw tandenborstel of opzetstuk vervangt. Na verloop van tijd ontstaat er bacterieophoping in de borstel, waardoor het poetsen van uw tanden een minder hygiënisch resultaat oplevert.

Moet ik mondwater gebruiken na het tandenpoetsen?

Mondwater doodt niet alleen slechte bacteriën, maar ook goede bacteriën. Daarbovenop vermindert het de aanmaak van speeksel. Daarom adviseren we om niet dagelijks mondwater te gebruiken. Als u last heeft van een slechte adem, dan kunt u een paar keer per maand uw mond naspoelen met mondwater. Doe dit dan wel in de ochtend en dus niet vlak voordat u gaat slapen. Drink na het spoelen een glas koud water.

Hoe vaak moet ik naar de tandarts?

Voor een goede mondhygiëne is het belangrijk om elk half jaar naar de tandarts te gaan. Uw tandarts controleert op gaatjes en vult deze wanneer dat nodig is. Daarnaast is het mogelijk om een fluoride behandeling te krijgen, die uw tanden beschermt tegen tandbederf en gaatjes. Laat ook uw tandsteen en tandplak verwijderen. Zo verbetert u de gezondheid van uw gebit.

Persoonlijk advies

Heeft u behoefte aan persoonlijk advies over het poetsen van uw tanden? Neem dan gerust contact met ons op via het telefoonnummer 020 – 218 457 of het emailadres info@ismile-tandartspraktijk.nl. Onze specialisten staan u graag te woord.

© Copyright Ismile-tandartspraktijk.nl 2024 | Sitemap | Contact