Klantwaarderingen:

Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?

26 Juli, 2021 10:57

Ons gebit is een belangrijk onderdeel van ons gezicht. Daarom doen we er ook alles aan hem zo goed mogelijk te verzorgen. We poetsen onze tanden met een tandenborstel en flossen erop los. Onze tanden zijn dus vaak goed schoon, maar hoe zit dat met onze tandenborstels? Hoe vaak en waarom moeten we die eigenlijk vervangen? De tandartsen bij iSmile Tandartspraktijk leggen het u graag uit.

Een goede tandenborstel voorkomt mondproblemen

Dat een goede mondgezondheid belangrijk is voor het voorkomen van gaatjes en ontstekingen is over het algemeen bekend. Met een goede tandenborstel zorgt u ervoor dat de bacteriën die zich zowel ‘s nachts als overdag in uw mond verzamelen geen gaatjes en ontstekingen kunnen veroorzaken. Door gebruik te maken van een goede tandenborstel en tandpasta met fluoride voorkomt u al een hoop problemen.

Bacteriën nestelen zich in uw tandenborstel

Na het tandenpoetsen spoelt u uw tandenborstel af onder de kraan. U denkt misschien dat dat voldoende is om de bacteriën te doden, maar helaas. In een paar maanden tijd kunnen miljoenen bacteriën zich gaan nestelen in uw tandenborstel. Dit is niet alleen niet fris, uw tanden worden er na verloop van tijd ook niet schoner van. Het is dus belangrijk om uw tandenborstel eens in de zoveel tijd te vervangen.

Vervang een tandenborstel met kromme borstelhaartjes

Mensen die hun tanden te hard poetsen, merken na verloop van tijd dat de borstelhaartjes krom beginnen te staan. Kromme haartjes zijn een duidelijk teken; u dient allereerst de tandenborstel te vervangen en daarnaast is het zaak voorzichtiger te zijn met uw tanden. Het hardhandig poetsen van uw tanden kan namelijk schade aanbrengen aan het tandglazuur.

Vervang uw tandenborstel na ziekte

Heeft u een griepje gehad of bent u verkouden geweest? Vervang dan altijd uw tandenborstel zodra u beter bent. Tijdens het tandenpoetsen blijven er namelijk ook griepbacteriën of andere ziekteverwekkers achter op uw tandenborstel wanneer u ziek bent. Door te blijven poetsen met diezelfde tandenborstel verhoogt u de kans om opnieuw ziek te worden.

Elke 2 à 3 maanden dient u uw tandenborstel te vervangen

Om uw mondgezondheid op peil te houden en te voorkomen dat gaatjes en ontstekingen een kans krijgen, raden we aan de tandenborstel ten minste elke 2,5 tot 3 maanden te vervangen. Dit geldt zowel voor de handtandenborstels als de elektrische varianten.

Tips om uw tandenborstel langer schoon te houden

Wilt u uw tandenborstel tussen de poetsbeurten zo schoon mogelijk houden? Bekijk dan hieronder onze tips:

  • Zorg ervoor dat u uw tandenborstel na elk gebruik goed afspoelt met koud water.
  • Leg uw tandenborstel niet neer, maar het zet hem rechtop om te drogen.
  • Wanneer u meerdere tandenborstels in uw huis heeft, zorg er dan voor dat deze elkaar niet aanraken. Zo kunnen de bacteriën niet overspringen.
  • Zorg ervoor dat niemand anders uw tandenborstel gebruikt.
  • Zorg ervoor dat de spoelbeker waar uw tandenborstel in staat dagelijks schoongemaakt wordt.
  • Plaats uw tandenborstel ten minste 2 meter van een toilet wanneer u deze in uw badkamer heeft.
  • Wanneer u vaak op reis gaat, kunt u het beste uw tandenborstel meenemen in een apart tandenborsteldoosje. Hiermee voorkomt u dat bijvoorbeeld haren van een scheerapparaat op uw tandenborstel terechtkomen.

Wilt u meer weten over een goede mondhygiëne? Neem dan contact op

Wilt u meer weten over een goede mondhygiëne? Neem dan contact op met onze tandartsen. We beantwoorden al uw vragen graag.

 

© Copyright Ismile-tandartspraktijk.nl 2024 | Sitemap | Contact