Klantwaarderingen:

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

24 December, 2021 10:57

U heeft er vast wel eens iets over gehoord: een wortelkanaalbehandeling. Maar wat is het eigenlijk en wat houdt zo’n behandeling in? Bij iSmile Tandartspraktijk vertellen u graag meer over een wortelkanaalbehandeling.

De kroon en de wortel van uw tanden

Uw tanden en kiezen bestaan uit een kroon en verschillende wortels. Het zichtbare deel van uw tand noemen we de kroon, de wortel zit verstopt in uw kaak. Wat veel mensen niet weten is dat tanden ook leven. In elke wortel loopt namelijk een kanaal, het wortelkanaal noemen we dat. Hierin lopen verschillende bloedvaten en levend zenuwweefsel. Het levende zenuwweefsel noemen we pulpa. Net als een wondje op uw hand, kan de pulpa in uw wortelkanaal ontsteken. Wanneer de pulpa ontstoken is, voeren we een wortelkanaalbehandeling uit. Zo verhelpen we u snel van uw pijn.

Waardoor ontsteekt het zenuwweefsel?

Er is niet één specifieke manier waarop het zenuwweefsel kan gaan ontsteken. De meest voorkomende reden is echter het niet goed schoonhouden van de tanden en kiezen. Wanneer er sprake is vanslechte mondhygiëne, kunnen er gaatjes ontstaan in het tandglazuur waardoor bacteriën het wortelkanaal binnendringen. Ook een lekkende vulling kan een ontsteking veroorzaken. Een andere manier waarop het zenuwweefsel kan ontsteken is een harde val of klap op de kaak. Wanneer we de ontsteking niet op tijd verhelpen, kan het zich gaan uitbreiden naar het kaakbot. Een ontsteking in het kaakbot is zeer pijnlijk en daarom is het belangrijk om direct actie te ondernemen wanneer u denkt een wortelkanaalbehandeling nodig te hebben.

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Helaas is het niet mogelijk om ontstoken tandweefsel te genezen. Tijdens de wortelkanaalbehandeling zullen we het ontstoken weefsel daarom verwijderen. Wanneer we constateren dat er nog gezond weefsel aanwezig is, dan zullen we de behandeling uitvoeren onder een plaatselijke verdoving. Om een goed beeld te krijgen van de diepte van de wortelkanalen, maken we eerst een röntgenfoto. Tijdens de behandeling maken we de tand of kies open, waarna we vervolgens de ontstoken pulpa verwijderen. We reinigen de kanalen met vijltjes en een desinfecterende vloeistof. Om ervoor te zorgen dat de bacteriën niet meer in de tand kunnen komen, vullen we de kanalen met staafjes. Als laatste vullen we de tand of kies en plaatsen we indien nodig een kroon.

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

Wanneer u kiest voor een plaatselijke verdoving zult u niet tot nauwelijks pijn ervaren. Wel is het mogelijk dat u twee tot drie dagen na de behandeling last houdt van napijnen. Gelukkig kunt u dit verhelpen door paracetamol of ibuprofen te slikken. Heeft u na deze tijd nog steeds last van pijn? Dan raden we u aan om contact met ons op te nemen. We zullen uw mond controleren en advies geven op basis van uw klachten.

Meer informatie over een wortelkanaalbehandeling

Op onze behandelpagina leest u meer over het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. Zo vertellen we bijvoorbeeld welke kosten eraan verbonden zijn, wanneer u de kosten vergoed krijgt vanuit de verzekering en beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen.

Contact opnemen met iSmile Tandartspraktijk

Heeft u na het lezen van dit blog en de behandelpagina nog vragen rondom een wortelkanaalbehandeling? Neem dan contact op met een van onze onderstaande vestigingen. We beantwoorden uw vragen graag.

iSmile Hoofdweg

Hoofdweg 576
1055 AB Amsterdam-West
Bekijk in Google maps

T: 020 218 4257
E: info@ismile-tandartspraktijk.nl

iSmile Lutmastraat

Lutmastraat 15H
1072 JL Amsterdam-Zuid
Bekijk in Google maps

T: 020 675 1389
E: lutmastraat@ismile-tandartspraktijk.nl

© Copyright Ismile-tandartspraktijk.nl 2024 | Sitemap | Contact