• We nemen uitgebreid de tijd voor u
  • Behandeling onder lichte narcose of met lachgas is mogelijk
  • Geen wachtlijst
  • Jarenlange ervaring op het gebied van endodontologie

Wortelkanaalbehandeling in Amsterdam West

Een wortelkanaalbehandeling in Amsterdam West wordt uitgevoerd wanneer het wortelkanaal van een tand of kies is ontstoken. Dit kan gebeuren doordat u een gaatje heeft, een vulling in uw mond is gaan lekken of door een harde klap of val. Het is belangrijk om een ontsteking in het wortelkanaal snel te laten behandelen door de tandarts, omdat de ontsteking niet vanzelf geneest. Daarnaast kan de pijn erger worden en kan de ontsteking doortrekken naar het kaakbot. Dankzij onze jarenlange ervaring is de behandeling nagenoeg pijnvrij. Bent u bang voor de tandarts? Geen zorgen: wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van angstige patiënten. Zo kan de wortelkanaalbehandeling onder een lichte narcose plaatsvinden en kunnen we gebruik maken van lachgas.

Review

‘Zeer deskundige tandarts die zorgvuldig en secuur te werk gaat. De behandeling wordt stap voor stap uitgelegd, waardoor je weet wat je kunt verwachten.’

Over Leena Ibrahim

Voor meer informatie over Leena Ibrahim en het team van tandartspraktijk iSmile verwijzen we u graag door naar onze teampagina.

Lees meer over het team van iSmile

Afspraak maken

iSmile Tandartspraktijk
Hoofdweg 576
1055 AB Amsterdam-West
Bekijk in Google maps

T: 020 218 4257
E: info@ismile-tandartspraktijk.nl

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Onder een plaatselijke verdoving wordt het ontstoken wortelkanaal verwijderd, omdat ontstoken tandweefsel niet meer geneest. Wanneer de ontsteking niet wordt weggehaald, bestaat de kans dat de aandoening doortrekt naar het kaakbot.

Is het altijd mogelijk om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren?

In enkele gevallen komt het voor dat een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is, omdat er naast een ontstoken wortelkanaal andere problemen zijn met het gebit. Zo kan het voorkomen dat de tand of kies getrokken moet worden. De tandarts bespreekt dit altijd uitgebreid met u en biedt u tevens een passende oplossing. Zo kan er bijvoorbeeld een brug geplaatst worden, zodat u geen gat in uw mond overhoudt.

Hoe gaat een wortelkanaalbehandeling in zijn werk?

Om ervoor te zorgen dat u zich rustig kunt voorbereiden op een wortelkanaalbehandeling, leggen we de ingreep stap voor stap uit.

Stap 1: het maken van röntgenfoto’s

Voorafgaand aan de behandeling maken we röntgenfoto’s van het gebit om het aantal wortels en wortelkanalen in beeld te brengen. Daarnaast kunnen we kijken hoe de wortels lopen, zodat we zorgvuldig te werk kunnen gaan.

Stap 2: de verdoving

Voordat het tandvlees wordt opengemaakt om het betreffende (wortel)kanaal schoon te maken, kunt u kiezen voor een plaatselijke verdoving. Wanneer de zenuw is afgestorven kan dit overbodig zijn, maar de keuze ligt altijd bij u. Tevens werken we met lachgassedatie, lichte narcose en rustgevende pillen.

Stap 3: het openmaken van de tand of kies

Wanneer de verdoving is ingewerkt, maakt de tandarts een klein gaatje in de tand of kies. Door hier een kleine opening te maken, kan de tandarts uiteindelijk het ontstoken tandweefsel verwijderen.

Stap 4: het schoonmaken van de wortelkanalen

Om de kanalen te reinigen, openen we de wortelkanalen en maken we deze breder met een speciaal vijltje. Dit is noodzakelijk om de kanalen schoon te spoelen met een desinfecterend spoelmiddel.

Stap 5: het vullen van de kanalen

Zodra de kanalen zorgvuldig zijn schoongemaakt, worden deze gevuld. Het kan voorkomen dat de tand of kies te heftig is beschadigd, waardoor een kroon of brug noodzakelijk is.

Stap 6: nazorg

Na de wortelkanaalbehandeling geneest de tand of kies zelf. Tot ongeveer vier tot vijf dagen na de behandeling kan de tand of kies gevoelig aanvoelen. Hiervoor kunt u pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol innemen.

Wortelkanaalbehandeling kosten

De kosten voor een wortelkanaalbehandeling zijn landelijk vastgelegd door de Nederlandse Zorgautoriteit. In onderstaande tabel vindt u een overzicht met de tarieven voor een wortelkanaalbehandeling.

Onderzoek, diagnostiek en behandelplanning

Behandeling Tarief
Wortelkanaalbehandeling consult € 22,16
Uitgebreid wortelkanaalbehandeling consult € 40,82
Consult na tandheelkundig ongeval € 32,07

Wortelkanaalbehandeling

Behandeling Tarief
Geheel of gedeeltelijk weghalen van pulpaweefsel € 46,65
Wortelkanaalbehandeling per element met één kanaal € 104,95
Wortelkanaalbehandeling per element met twee kanalen € 151,60
Wortelkanaalbehandeling per element met drie kanalen € 198,24
Wortelkanaalbehandeling per element met vier of meer kanalen € 244,89
Wortelkanaalbehandeling van melkelement € 46,65

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Bij patiënten jonger dan 18 jaar wordt een wortelkanaalbehandeling vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Als u 18 jaar of ouder bent, hangt het van uw zorgverzekeraar af of de behandeling wordt vergoed. Aanbevolen wordt om van tevoren contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om verrassingen te voorkomen.

Veelgestelde vragen over een wortelkanaalbehandeling

Hoe ontstaat een wortelkanaalontsteking?

Onze mond zit vol met bacteriën. Dit kan bij een gezond gebit geen kwaad. De tanden en kiezen vormen namelijk een schild, zodat het onderliggende weefsel niet bereikt kan worden door bacteriën. Wanneer er sprake is van een gaatje, is dit schild beschadigd en ontstaat er een opening naar het onderliggende weefsel. De bacteriën gaan zich hierin nestelen, waardoor er een ontsteking ontstaat. Het is echt niet altijd zo dat een gaatje de oorzaak is van een wortelkanaalontsteking. De opening kan ook ontstaan door een tandbreuk, een niet-sluitende vulling of tandenknarsen.

Wat zijn de symptomen van een wortelkanaalontsteking?

Een wortelkanaalontsteking is te herkennen aan gevoelige tanden, bijvoorbeeld wanneer u koude of warme dranken drinkt of zoetigheid nuttigt. Andere symptomen zijn moeite met kauwen door een aanhoudende pijn of zelfs het voelen van een constante kloppende pijn. Een wortelkanaalontsteking hoeft overigens niet altijd pijnlijk te zijn. Wanneer de zenuw in de wortel al afgestorven is, voelt u niets van de ontsteking.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

De pijn die u voorafgaand aan de wortelkanaalbehandeling ervaart kan ondraaglijk zijn. Gelukkig is de behandeling zelf pijnloos dankzij het gebruik van goede verdovingsmiddelen. Het komt ook voor dat de zenuw al is afgestoven, in dat geval is er vaak geen verdoving meer nodig. Doordat we uw tand of kies intensief reinigen, kan de tand of kies geïrriteerd raken. U kunt hierdoor de dagen na de behandeling wat pijn ervaren. Om deze pijnklachten te verminderen kunt u pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen innemen. Wanneer deze pijn niet binnen een aantal dagen vermindert, dient u contact met ons op te nemen.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De duur van de wortelkanaalbehandeling kan uiteenlopen. Het behandelen van een tand neemt veel minder tijd in beslag dan het behandelen van een kies. Dit heeft te maken met het aantal kanalen dat behandeld moet worden. Wanneer een kanaal nauw of krom is, heeft dit ook effect op de duur van de behandeling. De tandarts zal daarbij meer moeite moeten doen om de ontsteking weg te kunnen halen.

Maak direct een afspraak voor een wortelkanaalbehandeling

Om een afspraak te maken voor een wortelkanaalbehandeling in Amsterdam West kunt u contact opnemen door te bellen naar 020 218 4257 of door een vrijblijvende e-mail te sturen naar info@ismile-tandartspraktijk.nl. De tandartspraktijk in Amsterdam West is geopend op de volgende tijdstippen:

Maandag:08.30 - 20.00
Dinsdag:08.30 - 17.00
Woensdag:08.30 - 17.00
Donderdag:08.30 - 17.00
Vrijdag:08.30 - 17.00
Zaterdag:10.00 - 17.00
Zondag:Gesloten

© Copyright Ismile-tandartspraktijk.nl 2020 | Sitemap | Contact